Home » Без рубрики » Що таке агностицизм?

Що таке агностицизм?

Що таке агностицизм?
Агностицизм це теорія, яка стверджує, що існування Бога не піддається ні підтвердженню, ні спростуванню.

Агностика визначається як відсутність знань. Агностицизм, по суті, це більш інтелектуально чесна форма атеїзму. Різниця в тому, що атеїсти стверджують, що Бога не існує, і для них це незаперечний факт.

Агностики, в свою чергу, кажуть, що існування Бога не може бути доведено, або спростовано, відповідно, ми не можемо знати, чи існує Він чи ні.

У цьому агностики, звичайно ж, мають рацію. Існування Бога не може бути емпірично доведено або спростовано. Біблія стверджує, що ми повинні приймати існування Бога на віру.

Послання до Євреїв 11: 6 говорить: А без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб приходить до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його відплачує. Бог є дух (Івана 4: 24), тому Його не можна побачити чи помацати. До тих пір, поки Господь сам не вирішить показати Себе, Він буде невідчутний для нас у фізичному сенсі (Римлян 1: 20). Також, Біблія говорить нам, що існування Бога чітко видно у всесвіті (Псалми 18: 1-4), відчувається у природі (Римлянам 1: 18-22) і отримує підтвердження в наших серцях (Проповідника 3: 11).

Агностицизм, по суті, просто не бажає брати рішення ні за, ні проти існування Бога. Така позиція дозволяє обійти основні камені спотикання стороною.
Теїсти вірять у те, що Бог існує. Атеїсти стверджують, що Бога немає. А агностики кажуть, що нам не слід ні вірити, ні не вірити в Бога, так як ні те, ні інше, в будь-якому випадку, довести неможливо.

Давайте відкинемо явну і незаперечну очевидність існування Бога.
Якщо ми поставимо доктрини теїзму та атеїзму / агностицизму на один рівень, то в яку з них буде більше сенсу повірити, хоча б щодо життя після смерті? У разі, якщо Бога не існує, то теїсти, також як і атеїсти / агностики, припиняють своє існування відразу ж після смерті. А от якщо Господь дійсно таки існує, то атеїстам і агностиків після смерті доведеться звітувати перед Ним. Враховуючи хоча б тільки цю перспективу, стає ясно, що все ж краще бути теїстом, ніж навпаки.

Якщо жодна з позицій не може бути доведена або спростована, що не мудріше чи буде докласти всіх зусиль до того, щоб повірити в щось, передрікає більш бажаний кінцевий результат з позиції безмежності і вічності? Сумніви природні.

У цьому світі так багато нам незрозумілого. Часто люди сумніваються в існуванні Бога лише тому, що не можуть зрозуміти або погодитися з тим, що Він робить.

Нам як обмеженим людським істотам не варто прагнути до розуміння Божої нескінченності. Послання до Римлян 11: 33-34 волає до нас: О, глибино багатства і премудрості, і знання Божого!

Як незбагненні присуди Його, і недосліджені дороги Його, бо хто розум Господній? Або хто був дорадник Йому? Ми повинні покладатися на Бога і на Його шляху лише своєю вірою. Бог готовий, мало того, Він бажає показати Себе дивовижними шляхами тим, хто повірить в Нього. Второзаконня 4: 29 проголошує: Але коли ви будете шукати звідти Господа, Бога твого, то знайдете, якщо будете шукати Його всім серцем твоїм і всією душею твоєю.

Що таке агностицизм?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*