Home » Без рубрики » Які ікони повинні бути вдома?

Які ікони повинні бути вдома?

Які ікони повинні бути вдома?
Для православного християнина ікона це не тільки зображення Господа Ісуса Христа, Божої Матері, святих і подій з Священної і Церковної історії. Ікона зображення священне, тобто відокремлене від реалій побуту, не змішується з повсякденною життям і призначене тільки для богоспілкування. Тому головне призначення ікони молитовне. Ікона це вікно з світу горішнього в наш світ світ Дольний; це одкровення Боже в лініях і фарбах.

У минулому в кожній православній родині — і селянської, і міський, на самому видному місці оселі обов’язково була поличка з іконами, або цілий домашній іконостас. При цьому кількість і багатство прикраси ікон вказувало на достаток і положення в суспільстві самого господаря. Місце, де розміщувалися ікони, називали по-різному: передній кут, червоний кут, святий кут, божниця, кіот або кивот.

У православного християнина, що живе в сучасній міській квартирі, нерідко виникають питання: які ікони необхідно мати в домі? Як правильно їх розмістити? Що робити зі старими, що прийшли в стан ветхість іконами? Які ікони слід мати вдома? При розміщенні ікон у червоному куті дотримуються ті ж принципи, що і в іконостасі церковному.

Головне місце займає ікона Спасителя. Часто є і найбільшою за розміром.

Зазвичай це Спас Нерукотворний або Спас Вседержитель. Поруч з образом Христа розміщують ікону Богородиці з Немовлям. Якщо стати обличчям до домашнього іконостасу, то ікона Спасителя повинна знаходитися праворуч від вас, а ікона Богородиці зліва. Це основні ікони, вони повинні бути в червоному кутку обов’язково. Вище цих ікон можна помістити лише ікону Святої Трійці або ікону Таємна вечеря.

Нижче двох головних ікон або збоку від них можна розташувати іменні ікони, тобто ікони святих, чиї імена носять члени сім’ї, а також інші ікони покровителів професій, особливо шанованих вами святих і проч. У будь-якому випадку слід пам’ятати і про принцип ієрархії. Наприклад, ікону святого не можна помістити вище ікони Трійці, Спасителя, Богородиці та апостолів. Бажано увінчати домашній іконостас православним хрестом. Не варто гнатися за кількістю ікон в домашньому іконостасі.

Тут важливіше «якість» краще мати всього дві ікони — Спасителя і Богородиці, але написані так, що перед ними дійсно хотілося б молитися. Це принесе набагато більше користі вашій душі, ніж якщо ви покриєте цілу стіну невеликими друкованими іконочками до того ж різними за стилем написання. Де розмістити ікони? Ікони бажано поміщати на східній стіні кімнати, тому що схід як богословське поняття має особливе значення в Православ’ї.

Але як вчинити, якщо будинок зорієнтований так, що на сході знаходяться вікна чи двері? У такому випадку можна використовувати південну, північну або західну стіни житла. Головне, щоб перед іконами було достатньо вільного простору, і моляться не відчували б тісноти при спільній молитві.

Ікони повинні бути поміщені в окремому від інших предметів місці. Вкрай недоречно виглядають ікони в книжкових шафах, де зберігаються книги світського характеру, на полицях поруч з косметикою, фотографіями близьких, іграшками, статуетками. Не варто поміщати поблизу від ікон плакати естрадних виконавців, політичних діячів, спортсменів та інших кумирів нинішнього століття. Не повинно бути серед ікон і художніх картин, нехай і написаних на біблійні сюжети. Картина, навіть якщо вона має релігійний зміст, як, наприклад Явище Христа народу Олександра Іванова або Сикстинська мадонна Рафаеля, це не канонічна ікона.

Крім червоного кута, ікони можна і потрібно розмістити і в інших кімнатах. Ікона має бути і на кухні для того, щоб можна було помолитися перед їжею і подякувати Господу після трапези. Обов’язково повинен бути святий образ і в дитячій кімнаті (наприклад, ікона Ангела-хранителя або ікона Небесного Покровителя дитини).

Над входом в будинок або квартиру за традицією також прийнято вішати ікону або хрест. Що робити, якщо ікона прийшла в стан непридатності і не підлягає реставрації? Таку ікону, навіть якщо вона не освячена, ні в якому разі не можна просто викидати: до святині, нехай навіть втратила свій початковий вигляд, завжди потрібно ставитися з благоговінням.

Раніше з старими іконами робили таким чином: до якогось певного стану стару ікону зберігали в божниці позаду інших ікон, а якщо фарби з ікони абсолютно стиралися від часу, то її пускали за течією річки. У наш час цього робити, звичайно, не варто; занепалу ікону необхідно віднести до церкви, де її спалять у церковній печі. Якщо такої можливості немає, то ікону слід спалити самому, а попіл закопати в місці, яке не буде сплюндровано: наприклад на кладовищі або під деревом в саду. Потрібно пам’ятати: якщо псування ікони сталася через недбале її зберігання це гріх, який потрібно сповідати.

Складено за: С. Алексєєв «Як влаштувати домашній іконостас», матералів сайту zograf. ru.

Які ікони повинні бути вдома?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*