Home » Без рубрики » Чим корисна диня?

Чим корисна диня?

Чим корисна диня?
Насамперед, диню цінують, звичайно, за високі смакові якості та неперевершені дієтичні властивості. Важко знайти кращий десерт, ніж ароматна, ніжна диня. У соковитою запашної м’якоті плодів містяться легкозасвоювані цукру, крохмаль, білки, вітаміни, клітковина, пектини, органічні кислоти, різноманітні мінеральні солі.

Особливо багато в плодах солей заліза і калію, в зв’язку з чим диню використовують у лікувальному харчуванні при недокрів’ї, серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки і нирок, а також подагрі та ревматизмі.

Дині багаті кремнієм.

Як вважають вчені, життя людини, її здоров’я, регуляція фізіологічних процесів тісно пов’язана з кремнієм. Він впливає на тверді тканини, на стан шкіри і волосся. Кремній чудово впливає на кору головного мозку, він потрібний нервам, стінок кишечника, травному тракту і всій системі внутрішніх органів. У дині більше, ніж в інших баштанних культурах, вітаміну С. Клітковина з дині благотворно впливає на кишкову мікрофлору, сприяє виведенню з організму холестерину, покращує процес травлення.

Диня володіє прекрасними омолоджують властивостями.
На Сході кажуть: «Диня робить волосся блискучим, очі молодими, губи свіжими, бажання сильними, можливості здійснимими, чоловіків бажаними, а жінок прекрасними». Сушені дині — вишуканий делікатес. Як правило, диню їдять у свіжому вигляді, як її створила природа. Але крім того, з неї виготовляють варення, мед, джем, мармелад, повидло, компоти, цукати.

Диня багата цукрами (до 13%), вітамінами С, РР, каротином, фолієвою кислотою, а також залізом і клітковиною.
Завдяки цілющим властивостям, диня корисна при запорах, атеросклерозі, геморої, хворобах крові, нирок і серцево-судинної системи.

Корисні і лікувальні властивості дині широко застосовуються для зміцнення нервової системи. У м’якоті дині є речовини, що допомагають виробленню серотоніну — гормону щастя. Якщо стало сумно, з’їжте пару шматочків дині — і настрій покращиться! У ній багато і ферментів, необхідних для кровотворення, що допомагає відновитися після операцій, виразкових загострень.

Має сечогінну дію. Але в дині багато цукрів, не варто налягати на неї діабетикам і печеночникам.
Завдяки смаковим якостям диню використовують в кулінарії. У їжу використовують стиглу м’якоть дині, нарізану на скибочки разом з шкіркою.

Різні сорти динь відрізняються різним відсотком цукрів, відповідно, чим він вищий, тим диня солодший.
Найчастіше диню подають свіжою. Прийнято поїдати диню, притримуючи виделкою скибочку, м’якоть надрізають ножем в декількох місцях до кірки, а потім, зрізавши кірки, відрізають по невеликому шматочку і їдять виделкою. Можна м’якоть скибки дині цілком звільнити від кірки, і є, відрізаючи від м’якоті невеликі шматочки. Невеликі дині-канталупи подають трохи по-іншому: їх розрізають на половинки або четвертинки, видаляють насіння і їдять м’якоть ложкою для фруктів.

У кулінарії використовуються не тільки ароматна м’якоть, але і шкірка, з якої готують гіркуваті на смак цукати. Батьківщина більшої частини відомих зараз сортів дині — Індія і тропічна Африка.

Вважається, що перші плантації дині з’явилися за кілька століть до нашої ери на території, яку зараз займає Північна Індія і прилеглі до неї райони Афганістану.
З часом культуру стали вирощувати значно західніше — на території в Середній і Малій Азії.

Так, єгиптяни про дині, плоди якої приносили в дар богам, знали більш ніж 3000 років тому. Окремі плантації з’явилися і в Китаї.

В Європу диню завезли лише в середні століття.
У 18 столітті при дворі Людовика VIII вона вважалася вишуканість ласощами.

В Англії в кінці 19 століття диню стали вирощувати в захищеному грунті. До Росії диня потрапила з Середньої Азії, де до цих пір вирощують одні з найславетніших в світі сортів дині (наприклад, чайджуйская).

Існує кілька способів для визначення стиглості дині. Для початку зверніть увагу на стебло. У стиглої дині він зазвичай товстий в діаметрі.
Потім потрібно натиснути на кірку з протилежного боку від стебла.

У недостиглої дині кірка тверда, а у стиглої — злегка піддається при натиску. А от з динею Канталупа може бути трохи складніше. На шкірці стиглої дині залежно від сорту може бути велика сітка, а може і рівне фарбування. У першу чергу ви повинні понюхати диню.

У стиглої дині сильний аромат. Потім треба її уважно оглянути: зазвичай мається шрамик (плямочка у квіткового кінця), яке злегка піддається при натисканні.

Не менш важливий колір м’якоті.
Насичений колір говорить, що в дині багато вітаміну А. Крім того, якщо постукати по дозрілої стиглої дині, буде глухий звук. Якщо без зусиль з’являється зелена шкірка при соскабливании, значить, диня дозріла і її можна їсти.

Найпростіший спосіб вибрати стиглу диню: головне, щоб вона виливала аромат. Ароматна диня — стигла диня.

А ще диня повинна бути затяжкої, важкою і при постукуванні видавати глухуватий, «щільний» звук.

Чим корисна диня?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*